چرائی و چگونگی تحقق جهش تولید

ساخت وبلاگ

چرائی و چگونگی تحقق جهش تولید           

دکتر اسدالله افشار

سال 1399 از سوی  مقام معظم رهبری سال «جهش تولید» نامگذاری گردید و چنان چه درک صحیح، درست، معقول و منطقی از مفهوم این نامگذاری ها در سطوح مدیران اقتصادی و اجرایی دولت و دستگاه قانونگذار وجود نداشته باشد قطعا و بلاشک تحقق این شعار همانند نامگذاری های سال های قبل چالش برانگیز بوده و شعار امسال را با آسیب های جدی مواجه می سازد. لازم به ذکر است "جهش تولید" راهبردی است و در امتداد راهبرد  نامگذاری سال قبل با عنوان "رونق تولید" برای برون رفت از تنگنا‌ها و چالش‌های موجود مطرح گشته است تا بشود با اتخاذ تدابیر ارزشمند علمی و پژوهش های میدانی به نتایج مثبت نائل آمد.  

من در یک مقاله مجزا در تاریخ 12فروردین ماه سال جاری با عنوان " جهش تولید؛ اهداف، سیاست ها و مسئولیت ها" به پاره ای از مباحث در این خصوص پرداختم  و اکنون به برخی از موارد که به اعتقاد نگارنده مهم بنظر می رسد  و ممکن است در مقاله قبلی به آن ها اشاره نشده باشد، اختصارا در ذیل مطرح و یادآوری خواهد شد:

1- رهبر انقلاب با توجه به اصل 110 قانون اساسی، اختیارات و وظایفی دارد و ایشان درست بر اساس همین وظایف و اختیارات است که در حدود 15سال به موضوع اقتصاد در حوزه اقتصاد تأکید داشته و دارند که البته تأکید بجا و شایسته ای است و چنان چه اقتصادکشور اصلاح، ترمیم و حتی جراحی نشود معاش مردم با مشکلات اساسی و جدی مواجه شده و مسلما بر دین و ایمان آنان تأثیر مستقیم خواهد داشت. از این منظر اقتصاد مهم تر از سیاست و فرهنگ تلقی می شود. اگر حکومت نتواند به نتایج مثبتی در مقوله اقتصاد برسد در همه ابعاد آسیب پذیر خواهد بود؛ فرق نمی کند فرهنگ، سیاست، قدرت دفاعی و نظامی، همه و همه از اقتصاد ضعیف، وابسته، سست و بی ریشه آسیب خواهند دید و به تبع آن مردم که پایه استحکام هر حکومتی هستند دچار  آسیب های جدی معیشتی شده و اعتماد خود را نسبت به توانایی دستگاه حاکمه در حل مشکلات رفاهی از دست خواهند داد. بنابراین اصرار و پافشاری رهبر معظم به موضوع اقتصاد کشور امری معقول و حیاتی است و لذا انگشت اشاره معظم له به اقتصاد تنها جنبه اقتصادی نداشته بلکه آثار این پافشاری با امنیت، سیاست، فرهنگ، هنر و مسائل دفاعی و نظامی کشور هم ارتباط مستقیم دارد و قطعا می تواند دشمنان قسم خورده جهانی این کشور را در برابر خطر تهدید آنان چون تحریم های ظالمانه، واکسینه و بیمه نماید و دندان طمع این کشورهای استکباری و متخاصم را از بیخ و بن کشیده تا دیگر هوس تسلط بر ایران را از سر خود بیرون نمایند.                       

2- اولویت ها و جهت گیری ها برای تحقق شعار سال از اهمیت ویژه ای برخورداراست.

3- در بحث اولویت ها و جهت گیری ها، باور سنجی و باور پذیری نظام اجرایی، تصمیم گیری، سیاستگذاری، برنامه ریزی و قانون گذاری کشورمهم است و اگر این درک صحیح از سوی آنان وجود نداشته باشد، این نامگذاری چون نامگذاری های سال های قبل در حد شعار باقی مانده و تنها به؛ به به و چه چه و انجام چند مصاحبه و میزگرد و سیمنارها و مقالات و صرف بودجه ای در این زمینه گردیده است و آخر الامر نیز آمارهای ناروا و ناصحیح ارائه می شود گه بگویند کاری انجام داده اند! اگر واقعا کاری انجام شده بود حال و روز اقتصاد کشور این گونه نبود و این همه فساد و رانت خواری در آن بیداد نمی کرد و آقا زاده ها امکان رشد در این منجلاب را نداشتند. با عرض شرمندگی باید بگویم از ماست که برماست! و یا به تعبیر این ضرب المثل زیبا؛  "از کوزه همان برون تراود که در اوست."

4- جهش تولید،  مطالبه ای بحق و ملی باید تلقی شود و مجلس شورای اسلامی وظیفه دارد راهکارهای قانونی  و ایجاد ظرفیت های قانونی این جهش را از قبیل؛ حذف ضوابط اجرائی زائد، توسعه دولت الکترونیک، اشتغال آفرینی، اشباع بازار داخلی از کالای ایرانی، توسعه بازار های صادراتی، تکمیل زنجیره تولید از مواد خام تا محصولات نهایی در داخل، بهره مندی از توانایی نخبگان و مجموعه های دانش بنیان، گسترش صنایع تکمیلی و تبدیلی در بخش کشاورزی، کارآمدسازی نظام توزیع کالاها و خدمات و تکیه بر مزیت های بومی تولید فراهم آورد. خوشبختانه موارد مطرح شده در همین بند طی نامه مورخ 3 فروردین ماه 1399 رییس مجلس شورای اسلامی به حمیدرضا فولادگر، رییس کمیسیون حمایت از تولید ملی ابلاغ و امر به ارائه گزارش در این زمینه گردیده اند. به فال نیک باید گرفت و امیدوار بود  تا قبل از پایان دوره قانونی این مجلس؛ گزارش تهیه و منتشر گردد.

5- دولت وظیفه دارد تمام امکانات خود را در این خصوص به میدان آورد و با اتکا به توانمندی متخصصان اقتصادی و مدیریتی ، برنامه ریزی ها و زمینه سازی های لازم را جهت موفقیت در این امر بکار گیرد.

6- جهش تولید هنگامی محقق خواهد شد که علاوه بر موارد مذکور، نکات ذیل در باره اش رعایت گردد:

-  اصلاح و بازنگری قوانین در همه ابعاد.

- برای تحقق جهش تولید؛  یک فرماندهی واحد ایجاد شود نه از نوع جهانگیری آن!

- جلوگیری کردن از جزیره ای عمل کردن دستگاه ها.

- لزوم شناسایی و رفع موانع تولید.

- گسترش زمینه‌های کارآفرینی در کشور.

- شناسایی دقیق ظرفیت ها و بهره گیری صحیح از آن ها در جهت تقویت اقتصاد کشور.

- نیازمند عزم ملی و مدیریت جهادی در تحقق "جهش تولید"هستیم.

- ضرورت بستر سازی تحول فناوری و پیشرفت تکنولوژیک.

- توجه جدی به اقتصاد دیجیتال.

- تداوم مبارزه شفاف با فساد.

- همراهی و فراخوانی بنیه خصوصی کشور.

- اعتباربخشی به ارزش پول ملی.

- "جهش تولید"؛ نیازمند جهش تقاضا برای کالای ایرانی هست.

-  "جهش تولید"؛ موجب افزایش تولید، رشد اشتغال و تقویت " اقتصاد ملی" می گردد.

- "جهش تولید"؛ موجب افزایش درآمدهای کشور، ثروتمند شدن مردم، ارتقاء سطح معیشت زندگی  می گردد.

- "جهش تولید"؛ تحریم های ظالمانه استکبارغربی را کم اثر می کند.

- و ...

نگارنده امیدواراست در آخرین سال کاری دولت جناب روحانی؛ شاهد گام های مؤثر دولت ایشان در این خصوص باشیم تا شاید کمی از قصور و تقصیر دوران مدیریت کلان ایشان در این سال های بی تدبیری، کاسته و جبران شود.

 

جمعه: 15 / 1 / 1399- 9 شعبان 1441- 3 آوریل 2020

   

 

اسد...
ما را در سایت اسد دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : asadollah587o بازدید : 186 تاريخ : پنجشنبه 4 ارديبهشت 1399 ساعت: 22:48